Bu site, perinatoloji ile ilgilenen uzmanlara, asistanlara ve TUS çalışan tıp fakültesi öğrencilerine yöneliktir.

29 Aralık 2010 Çarşamba

Gebelikte tromboprofilaksi kullanımı standartları

Şu anda tüm dünyada kadın doğum camiasında gebelikte düşük molekül ağırlıklı heparin kullanımı konusunda bir kaos var ve herkes kafasına göre heparin tedavisi başlıyor. Dahası hasta kendisi alıp kullanabiliyor.

Bu konudaki otoritelerin önerilerini bir tablo halinde  bilginize sunuyorum: 

Tabloyu büyütmek için üzerine tıklayın

American College of Chest Physicians, 
American Academy of Pediatrics and American College of Obstetricians and Gynecologists (2007), American College of Obstetricians and Gynecologists (2000),  
 American College of Obstetricians and Gynecologists (2005) önerilerinin toplandığı tabloyu incelediğimizde şu sonuçlarla karşılaşıyoruz:

1- Trombofilisi olan ama tromboz ya da abortus öyküsü olmayan gebe kadınlara heparin verip verilmemesi konusunda bilgiler net değil. Doğumdan sonra ise  heparin başlanıp, INR 2’nin üzerine çıkınca Kumadin ile 6 hafta tedavi verin.

2- Homozigot trombofilisi olan ve daha önce venöz tromboz geçiren ya da tekrarlayan gebelik kayıpları olanlara mutlaka gebelik boyunca 2x5000 Ü düşük molekül ağırlıklı heparin verip postpartum 6 hafta devam edelim.

3- Antifosfolipid antikor sendromunun klinik ve laboratuvar bulguları olanlara gebelik boyunca heparin+aspirin ya da heparin verip, doğumdan sonra 6 hafta devam edelim.

4- Antifosfolipid antikorları olan ancak daha önce düşük öyküsü ya da venöz tromboz öyküsü olmayan hastalara gebelikte heparin verilmesi konusu net değil. Ancak postpartum heparin+aspirin verelim.

Lütfen bu ilaçları vitamin niyetine hastalarımıza vermeden önce iki kere düşünelim. Mesleki yaşantımda karşılaştığım bir olguyu paylaşmak istiyorum:

İnfertilite nedeniyle IVF tedavisi sonucu ikiz gebe kalan ve hiçbir risk faktörü olmadığı halde 0,4 ml enoksoparin kullanan bir gebe 34. haftada preterm eylem tanısı ile o zaman çalıştığım kliniğe yatırılmıştı. Bir sabah annede ani bilinç kaybı gelişince apar topar sezaryene aldık ve bebekleri canlı çıkarttık. Anne ise intrakranial kanama ile kaybedildi. Otopsisinde hastanın intrakranial anevrizması olduğu ve kullandığı antikoagulan tedavi + gebelikte artan kan volümü  nedeniyle anevrizmadan kanadığı anlaşıldı. Anne kaybedildi. Aile tedaviyi başlayan hekimi dava etti, bildiğim kadarı ile davası sürüyor.

İyi çalışmalar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder