Bu site, perinatoloji ile ilgilenen uzmanlara, asistanlara ve TUS çalışan tıp fakültesi öğrencilerine yöneliktir.

25 Aralık 2010 Cumartesi

TUS Tercihi yaparken dikkat edilecek 3N


TUS sonuçları açıklandı, kritik süreç şimdi başladı…

TUS’a hazırlanmak ne kadar önemli ise, kendimiz için ‘doğru’ tercih yapmak da bir o kadar önemli.

Alınan puanın heba olmaması yapacağımız tercihlerle alakalı.

Tercih yaparken işimize yarayacak 3N’yi paylaşmak istiyorum:

1- Nerede yaşamak istiyorum?
Tercih yaparken aynı zamanda en az 4 yılımızı yaşayacağımız şehri seçiyoruz. Hayat hastane  ve asistanlıktan ibaret değil. Sosyal ihtiyaçlarınız, dostlarınız, ulaşım imkanları, iklim vs. gibi bir çok faktörü hesaba katıp karar vermek gerekiyor.
Örneğin Malatya’da doğup büyümüş, okumuş ve tüm çevresi Malatya’da olan bir doktor arkadaşımızın araştırmadan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi kadın doğum bölümüne girdiğini düşünelim. Hastanenin bulunduğu Kocamustafapaşa’nın keşmekeş hali, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi kampüsünün eski püskü görüntüsü, muhtemelen aynı semtte bitişik nizam apartmanların birinde oturmak, İstanbul’un trafik çilesi, aileye-arkadaşlara duyulan özlem … gibi bir çok faktör mutsuz olmanıza neden olabilir.
Bu mutsuzluğu asistanlığın stresi ile birleştirince baskı dayanılmaz olup, istifa ve yeniden tus çalışmak kaçınılmaz olabilir. Öyleyse ilk kural sosyal çevremizi işin içine katmak.

2- Neyi seçmek istiyorum?
6 yıllık eğitim ve TUS’a hazırlanma sürecinde az çok hangi konuda uzman olmak istediğimiz netleşmiş olmalı.
Eğer hala net değilsek, belli başlı prensipleri hatırlamakta yarar var:

Cerrahi branşlarda eğitim ağır, nöbetler yorucu, kıdem faktörü ve psikolojik baskı daha fazla.
Uzmanlık sonrası malpraktis olayları ile muhatap olma riski daha yüksek. Özellikle kadın doğum, genel cerrahi, kalp damar cerrahi, beyin cerrahi gibi alanlar çok yıpratıcı. Üstelik bu branş uzmanları eskiden muayenehaneleri sayesinde yaptıkları yıpratıcı işin karşılığını daha çok alabilirken, sağlık sistemindeki dönüşümle birlikte bu imkan neredeyse ortadan kalktı. Sizler uzman olduğunuzda tamamen bitmiş olacak.
Küçük cerrahi sınıfında söylenen kbb, üroloji, göz, anestezi ve ortopedi daha avantajlı. Eğitim biraz daha kolay, uzman sayıları az olduğu için biraz daha değerliler.

Dahili branşlardan özellikle dahiliye ve pediatride önümüzdeki yıllarda yan dal uzmanlığı şart olacak. Yani toplam asistanlık süresini 7-8 yıl gibi düşünerek yazmak lazım. Çok uzun. Bunun yerine fizik tedavi, dermatoloji, psikiyatri ve radyoloji çok daha avantajlı görünüyor.

Hasta ile uğraşmak istemiyorum diyorsanız temel bilimlerden patoloji, biyokimya ve embriyoloji en uygun seçenekler. Bu üç branş size klinik uygulamalardan fazla kopmadan ama hastayla da uğraşmadan uzmanlık yapma şansı veriyor. Nöbet yok, stres az, uzmanlığı rahat, bir çok hastanede gelirleri de klinik branş uzmanlarına göre daha fazla.

3- Nerede ihtisas yapmalıyım?
Özellikle cerrahi branşlar için can alıcı bir soru. Asistanlıkta doğru düzgün eğitim almamış bir cerrahın özgüveni her zaman düşük olacaktır, her ameliyat onu strese sokacak, hele bir de komplikasyon yaparsa cerrahiden soğuyacaktır. Öyleyse eğitim alacağımız yerin önemi büyük. Örneğin A şehrindeki barakadan bozma bir tıp fakültesinin göz bölümünü 65 puanla kazanabilirsiniz. 2 yıl personelsiz, hemşiresiz, kaotik bir ortamda çalışıp, bırakın FAKO’yu bir kornea dikişi bile atmadığınızı fark edersiniz. Aynı branştan dönem arkadaşlarınızla muahbbetlerinizde cerrahi tecrübelerinin sizi katladığını öğrendiğinizde ise çok kötü hissedebilirsiniz. Ya da yoğun bakımı olmayan bir beyin cerrahide, haftada 1-2 vaka görerek yetişirseniz bırakın bir beyin tümörünü açmayı, disk hernisi yapmaktan bile korkar hale gelirsiniz. Sonuç büyük ihtimalle istifa.
Peki nereyi yazalım. Bu sizin araştırmalarınıza kalıyor. Yazmak istediğiniz hastaneleri arayın, bizzat gidin, asistanlarla görüşün. Şunu da unutmayın, mutlu asistan = fotoğraf çekmeyen Japon gibi imkansız bir şeydir. Konuştuğunuz asistanlardan iyi eğitim aldıklarını duyuyorsanız yeter. Nöbet fazlaymış, ek ödemeler azmış bunlar ikinci planda. İyi cerrah olmanızı sağlayabilen bir klinik görevini yapmış demektir.


Yukarıda kısaca vurguladığım noktalar çok önemli. Dikkatli bir seçim yapın, ondan sonra gerisini zamana bırakın. 5 yılı tamamlayan herkes uzman oluyor. Şimdiden hakkınızda hayırlısı olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder